The Hello Bar is a simple web toolbar that engages users and communicates a call to action.

Saturday, April 25, 2009

Selami isu penyusuan bayi secara online

Tn Hj Syahrul Nizam Junaini
Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat
Universiti Malaysia Sarawak

Adakah anda baru sahaja menimang anak sulung? Sebagai ibu, sudah tentu isu utama yang anda risau ialah dari segi penyusuan bayi anda. Sudah tentu anda tercari-cari sumber bagi mendapat maklumat tentang perkara penting ini. Adakah anda mampu menyusukannya? Ingin pelajari teknik penyusuan terbaik bagi permata hati anda?

Kini jangan risau. Terdapat banyak laman web yang menyediakan maklumat berguna bagi membantu anda.

Artikel bulan ini mengupas tiga laman sesawang (web) yang boleh anda layari. Saya akan bincangkan satu laman web dari luar negara dan dua dari dalam. Kesemuanya padat dengan panduan praktikal yang akan menambah keyakinan anda menyusukan bayi.

breastfeeding.comLaman pertama yang ingin saya ketengahkan ialah breastfeeding.com. Laman yang diusahakan pada 1998 ini kini muncul sebagai antara laman rujukan sehenti bagi para ibu dari seluruh dunia.

Laman ini berjaya menyatukan para ibu dengan pakar laktasi dan perubatan kanak-kanak secara maya. Para ibu bebas mengajukan soalan berkaitan penyusuan dan laktasi. Kemudian soalan mereka akan dijawab oleh doktor dan pakar berwibawa yang akan membimbing anda.


Susuibu.com


Laman kedua ialah Susuibu.com. Laman yang berpangkalan di Bandar Baru Bangi, Selangor ini merupakan sebuah portal khas untuk anda. Ia didedikasi bagi membimbing anda melalui perkongsian maklumat mengenai penyusuan susu ibu.

Laman ini menggunakan “Tiada yang lebih baik darinya...” sebagai tagline atau tema. SusuIbu.com diselenggarakan beberapa ibu yang berpengalaman menyusukan bayi mereka. Mereka berhasrat berkongsi maklumat dengan masyarakat ibu di Malaysia secara maya. Mereka yang bertugas dari rumah ini telah menggunakan teknologi internet dengan sebaiknya sebagai pengantara untuk bertemu pengunjung web.


susuanibu-pk.gov.my


Laman ketiga ialah laman kelolaan Persatuan Penasihat dan Pakar Laktasi Malaysia (PPPLM). Persoalan tentang penyusuan susu ibu telah dikumpulkan oleh PPPLM berdasarkan soalan-soalan popular yang sering diajukan oleh para ibu.

Benarkah menyusu bayi akan menjejaskan bentuk payudara? Bagaimana cara meletakkan bayi pada payudara? Berapa lama anda harus menyusu pada sebelah payu dara? Kenapa susu anda kelihatan cair? Bagaimana jika bayi anda mengalami sakit tumbuh gigi dan enggan menyusu? Kesemua persoalan ini akan terjawab di laman tersebut.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin