The Hello Bar is a simple web toolbar that engages users and communicates a call to action.

Sunday, March 8, 2009

Free Draw dari NickJR.com serlah kreativiti kanak-kanak

Pa&Ma, Mac 2009.


Kereta dan Pokok Bunga I
Hasil kerja Nur A'isyah Nadheerah Syahrul, 5 tahun.


Kereta dan pokok bunga II.


Pokok bunga dan Zirafah.

Bas

Dengan perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), isu kreativiti mula menarik perhatian ibu bapa. Beribu-ribu laman web khas untuk kanak-kanak kini muncul umpama cendawan selepas hujan. Namun masih ramai ibu-bapa tercari-cari laman yang sesuai bagi memperkembang bakat melukis anak mereka.

Sehubungan itu, laman sesawang (web) NickJR.com telah memperkenalkan Free Draw. Ia merupakan permainan melukis interaktif yang membolehkan si kecil menyerlah kreativitinya. Jika anak sudah boleh menggerakkan tetikus (mouse), perkenalkan Free Draw kepadanya.

Daripada segi perkembangan kognitif kanak-kanak, Free Draw merupakan satu kaedah bagi anak anda meluahkan perkara yang ada di minda mereka. Melalui imaginasi dan percubaan (experimentation), mereka bebas melakar, mengecat dan membentuk objek dalam dua dimensi. Pilihan warna yang pelbagai menambah lagi keceriaan perisian atas talian ini.

Menurut laman web NickJr.com, Free Draw mampu memperkukuh kemahiran visual dan ruang (visual-spatial) kanak-kanak.Umur kanak-kanak yang disarankan untuk perisian ini adalah sekitar tiga hingga enam tahun.

Dalam pada itu, FreeDraw adalah siri pertama dari permainan bertemakan “Pusat Kreativiti” di NickJr.com. Ia mendedahkan kanak-kanak tentang penggunaan perisian melukis yang mudah.

Walaupun mudah, namun fungsi melukis pada perian ini boleh mencabar perisian grafik untuk orang dewasa seperti Adobe Photoshop. Namun saya sarankan anda agar membantu menggerakkan tangan dan tetikus bagi membimbing anak anda pada sesi-sesi awal penggunaannya.

Selepas skrin pengenalan, satu lagi skrin arahan disediakan sebagai pembimbing atau tutorial. Ia perlu bagi memudahkan kanak-kanak menggunakannya. Tayangan animasi digunakan bagi menujukkan cara membuat pilihan menu seperti alat melukis dan mengecat. Kemudian anak anda akan ditunjukkan bagaimana memilih warna yang mereka gemari. Arahan dalam skrin ini turut disertakan dalam bentuk audio suara latar.

Bagaimanapun, untuk anak anda yang sudah berkali-kali menggunakan perisian ini, mereka boleh sahaja klik pada butang “Skip.” Ini bermakna mereka tidak perlu lagi membuang masa mempelajari semula tutorial bagi perkara yang sudah diketahui.

Fungsi utama

Peralatan melukis yang disediakan merangkumi krayon, spray can, teks, pen, cat air dan pen penanda (marker). Fungsi lain yang lebih ‘gempak’ kesan artistiknya adalah seperti splatter, goo, springkle dan sparkle. Selain itu 26 pilihan warna diberikan bagi anak anda menceriakan lukisannya. Selain itu, fungsi bantuan (help) turut disediakan bagi menolong anak anda memahami fungsi setiap ikon.

Katakan anak anda ingin memadamkan objek-objek yang dilukis, fungsi pemadam ada disediakan. Namun jika hasil lukisan sudah memenuhi ruang kanvas, sudah tentu penggunaan fungsi getah pemadam sudah tidak seuai. Maka turut disediakan fungsi bagi membersihkan keseluruhan kawasan melukis. Dengan sekali klik (ikon pangkah), kanvas akan bersih serta merta dan sedia untuk digunakan bagi melukis.

Bagaimanapun, sedikit kelemahan yang saya rasai ialah ruang melukis atau kanvas yang desediakan adalah terlalu sempit atau kecil. Perkara ini ditambah lagi dengan saiz berus cat atau mata pena yang terlalu besar. Walaupun saiz mata pena yang terkecil dipilih, namun pada pandangan saya, saiznya masih terlalu besar. Ini menghadkan bilangan objek yang boleh dilukis di atas satu-satu kanvas.

Selain itu, selepas anak anda mengekspresi atau meluahkan idea seninya, ada eloknya hasil seni tersebut disimpan. Anda boleh merakam skrin lukisan dengan menekan butang PrtSc pada kekunci komputer anda. Kemudian buka perisian grafik seperti PhotoShop dan pilih fungsi tampal (paste). Kemudian sunting dan simpan fail ini dalam format GIF.

Sebagai alternatif, jika komputer anda tersambung ke pencetak bewarna, ada baiknya hasil seni ini dicetak. Kemudian anda boleh simpan cetakan ini di dalam bingkai gambar.

Pujian dan galakan

Dengan bantuan ‘suara guru’ kanak-kanak akan dapat memahami apa yang dimaksudkan dengan ikon-ikon yang mungkin tidak pernah mereka jumpai sebelum ini. Walaupun dalam Bahasa Inggeris, anak saya juga mendapat manfaat dari segi perkembangan berbahasa melalui perisian ini.

Apa saya yang anak anda lukis, pujian menggunung akan mereka terima dalam bentuk suara latar. Antaranya adalah seperti “Cool”, “Fantastic!”, “Wow! Good job!”, “That looks great”, “Looks like an artist!”, “Well done!” dan banyak lagi.

Anak bongsu saya, Muhammad Amar Nazeer, 3 tahun saya biarkan bebas bermain dengan warna dan berus cat. Saya pada mulanya hampir tergelak melihat lukisannya yang comot dan hanya menggunakan warna merah dan kuning. Apabila ditanya, dijawabnya: “Amar lukis api!”.

Kakaknya pula, Nur Aisyah Nadheerah, 5 tahun sudah mampu menampilkan hasil seni yang boleh saya banggakan. Tiga keping lukisan di bawah adalah hasil kreativitinya yang diserlahkan melalui Free Draw.

Layari NickJr.Com hari ini dan biarkan anak anda bebas berkarya. Siapa tahu, Free Draw bakal menyerlahkan bakat anak anda seumpama pelukis terkenal dunia seperti Claude Monet atau Pablo Picasso!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin