The Hello Bar is a simple web toolbar that engages users and communicates a call to action.

Tuesday, July 21, 2009

Komuniti ibu di alam maya

Dunia ICT, Ogos 2009

Tn Hj Syahrul Nizam Junaini
Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat
Universiti Malaysia Sarawak


Perkembangan pesat teknologi Internet dan sesawang (web) telah mengubah cara kita berkomunikasi. Kini muncul laman rangkaian sosial seperti Facebook, Friendster dan Multiply. Nama-nama laman seperti ini tidak pernah kita dengari satu ketika dahulu.

Sudah pasti teknologi ini membuka ruang dan memberi peluang kepada para ibu berhubung antara satu sama lain dengan lebih mudah. Dengan capaian dari rumah masing-masing, anda sudah boleh berada dalam satu komuniti ibu bapa secara dalam talian yang wujud secara maya.

Majalah Pa&Ma sendiri dengan inisiatif editornya telah mewujukan satu laman peminat (fan page) di aplikasi Facebook (www.facebook.com). Apa yang menarik ialah dalam tempoh tidak sampaipun sebulan, Pa&Ma sudah berjaya menarik lebih 1,200 peminat. Ada antara peminat yang datangnya dari luar negara seperti Amerika Syarikat dan Qatar. Justeru editornya menyarankan agar ruang tersebut dimanfaatkan sepenuhnya untuk berinteraksi bersama Pa&Ma dan rakan peminat yang lain.

Sudah tentu kewujudan laman peminat Pa&Ma di Facebook menjadi pelengkap kepada versi cetakan majalahnya. Walaupun cetakan majalah ini hanya terbit sebulan sekali, namun ia tidak menghalang anda berinteraksi dengan Pa&Ma ini 24 jam sehari dan 7 hari seminggu.

Apa lagi bertindaklah sekarang. Jika anda belum lagi mempunyai akaun Facebook, daftarlah segera. Kemudian pada kekotak carian taipkan Pa&Ma. Selepas itu carikan pautan “Become a fan.”
Pa&Ma di Facebook

Setelah anda menjadi ahli, anda akan dikemaskini dengan pengumuman tentang edisi terkini Pa&Ma. Anda juga akan dapat mengetahui tentang aktiviti terkini seperti Santai Pa&Ma dan Pertandingan Bayi Pa&Ma. Jika anda ingin melihat gambar aksi-aksi si comel semasa aktiviti Pa&Ma yang lepas seperti Jom Balik Kampung Pa&Ma-Mamypoko, di sinilah tempatnya.

Selain itu, jika anda ingin mendapatkan maklumat lanjut tentang satu-satu perkara, taipkan sahaja isu yang anda ingin bincangkan pada kotak “Share.” Sebagai contoh, isu ruam susu telah menerima respons daripada lebih 20 peminat. Ruang perbincangan setakat ini turut mengutarakan isu seperti susu ibu dan demam dalam kalangan kanak-kanak.

Pada ruangan links pula, disenaraikan alamat laman sesawang yang berkaitan dengan Pa&Ma. Antaranya ialah alamat laman sesawang Dr. Ismail Thambi, panel ruangan Terapi Perkahwinan dalam Pa&Ma (drismailtambi.com).

Selain itu, anda juga boleh turut serta dalam komuniti Mamafc (www.mamafc.com). Ia merupakan satu laman sesawang komuniti untuk para ibu bapa atau sesiapa sahaja yang ingin mendapatkan maklumat tentang isu kanak-kanak di Malaysia. Ia dilengkapi dengan blog dan forum sebagai kaedah utama interaksi. Turut disediakan ialah galeri gambar dan video.

Mamafc.com

Mamafc.com merupakan satu laman yang membolehkan anda berkongsi pengetahuan tentang isu keibubapaan dan penjagaan anak. Biarpun anda belum lagi mempunyai anak, namun anda boleh berkongsi cerita tentang anak buah atau sesiapa sahaja.

Apa yang menarik ialah anda bukan sekadar menjadi pembaca yang bersifat pasif. Anda juga boleh mengutarakan sebarang kemusykilan berkaitan. Jika anda mempunyai pengetahuan atau pengalaman tertentu tentang penjagaan kanak-kanak sebagai contoh, anda berpeluang berkongsi kepakaran bagi membantu ibu-ibu yang lain.

Di samping itu, jika anda berminat menambah pendapatan sampingan, anda juga boleh menjual barang-barang yang berkaitan melalui iklan percuma yang disediakan.

Apa yang diperlukan ialah anda perlu mendaftar terlebih dahulu sebagai ahli. Selepas mengisi borang pendaftaran yang cuma mengambil masa beberapa saat, anda sudah boleh memuat naik gambar atau video.

Gambar anak anda yang comel kemudian akan dipaparkan pada preview galeri di laman utamanya. Selain itu, anda juga boleh menulis blog dan kongsikannya dengan rakan dan taulan.

Satu aplikasi atas talian yang menarik pada pandangan saya ialah aplikasi Pengiraan Kehamilan (Preggy Calculator). Kalendar mudah ini cuma memerlukan anda memasukkan dengan tepat tarikh terakhir haid, tempoh kitaran dan tempoh haid.

Apa yang menarik ialah anda akan diberikan tarikh jangkaan bersalin jika sah mengandung.

Hasil pengiraan dipaparkan dalam bentuk graf. Ia mengandungi tarikh paling berpotensi jika anda ingin mendapat anak dan kadar kewujuduan telur yang matang. Kebarangkalian mendapat anak lelaki atau perempuan juga ditunjukkan.

Aplikasi Pengiraan Kehamilan

Ruangan forum pula mencakupi isi keibubapaan yang banyak dan meluas. Antaranya adalah berkaitan kehamilan dan kelahiran, penyusuan, kesihatan dan nutrisi, kelengkapan bayi dan lampin. Setakat artikel ini ditulis, sudah ada lebih 300 pengguna berdaftar laman ini.

Untuk artikel lengkap, dapatkan segera Pa&MA Ogos di pasaran!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin